Alles over een ekster

De ekster, ook wel een Pica Pica genoemd, is een opvallende vogel in Europa. Het zijn super intelligente vogels met een interessante leefwijze. Een ekster leeft tot zijn derde levensjaar in een soort van jeugdbende. Hier doen ze ervaring op om uiteindelijk jongen te kunnen maken en opvoeden.

Eksters eten alles wat ze tegenkomen, zelfs menselijk afval staat op het menu. Maar ze houden toch het liefst van kevers en regenwormen.

Geluid

Een ekster is te herkennen aan zijn zwart-witte verenkleed en lange staart. Maar niet alleen het uiterlijk definieert een ekster, ook zijn geluid. Een ekster is vaak enorm rumoerig, met een variatie aan krassende en schorre geluiden.

Leefwijze

Een ekster legt eieren van eind maart tot ergens in juni, met een piekmoment in april. Ongeveer leggen ze zo’n 5 tot 7 eieren per jaar. Een ekster is over het algemeen monogaam en trouw voor het leven.

Aantal

Het aantal eksters in Nederland is sinds de 19e eeuw flink afgenomen. Deze afname is gelukkig gestabiliseerd rond het jaar 2000 en sindsdien is het aantal eksters in Nederland vrij stabiel.

Bescherming

Er zijn minder insecten doordat steden steeds schoner zijn geworden, ook in bossen zijn de insecten afgenomen waardoor het leven van een ekster minder in bosrijke gebieden plaatsvindt. Eksters zijn opportunistisch en kunnen prima bijgevoerd worden. Mocht je een ekster willen laten broeden in je tuin dan heb je hoge bomen nodig, want een ekster broed het liefst op een hoge boom.

Wet- en regelgeving

De ekster is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn eksters beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de ekster is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.

Meer weten?

Bezoek eens de website van vogelbescherming.nl of neem contact met ons op via het contactformulier.

Over ons

Op cultuurvogels.nl lees je alles over vogels andere dieren. Lees meer over het houden, kweken en verzorgen van vogels en andere dieren. Heb je een artikel dat je graag op deze website wil plaatsen, of wil je partner worden? Neem dan contact met ons op.