Is uw huis brandveilig?

Brand is iets dat we zo graag mogelijk willen voorkomen. Toch weten mensen vaak niet wat ze allemaal kunnen doen om de brandveiligheid van hun huis te verbeteren. Er zijn verschillende dingen die u zou kunnen doen om uw huis een stukje veiliger te maken.

Wees voorzichtig met stekkerdozen

Op stekkerdozen zitten vaak wel een hoop beveiligingen, zoals een verbinding met de aardedraad en overspanningsbeveiliging, maar in de loop van de jaren neemt vooral bij goedkope stekkerdozen de kwaliteit drastisch af. Het te lang in gebruik nemen van verouderde stekkerdozen levert brandgevaar op. Vervang ze dus tijdig! Ook overbelasting van een stekkerdoos levert gevaren op. Als u een stekkerdoos, in een stekkerdoos, in een stekkerdoos doet en zo een hele cascade aan extra stopcontacten maakt kan er kortsluiting ontstaan. Let goed op wat de maximale wattage is van de stekkerdoos. Is een stekkerdoos nat geworden? Gooi hem dan gelijk weg en voorkom brand.

De meterkast

Is deze ooit een keer nat geworden? Dan is het van belang om alles even na te kijken en indien nodig te vervangen. Ook wanneer de stoppen al weer een stuk ouder zijn, is het nodig om deze na te kijken. Het kan namelijk gebeuren dat wanneer u de schakelaar van een stop omzet en de achterliggende draden niet. Ook moet u uiteraard doorgesmolten zekeringen vervangen

Zonnepanelen

Misschien is het niet het eerste waar u aan denkt, maar kraaien onder zonnepanelen kunnen voor brandgevaar zorgen. Ze schuilen net als duiven onder zonnepanelen, en bouwen hier nestjes. De nesten zijn gemaakt van brandgevaarlijk materiaal zoals stro, takjes en gras. Het is handig om vogelwering rondom de panelen te plaatsen en dit probleem op die manier te voorkomen. Er wordt dan een soort railing om de panelen gezet, waardoor vogels niet meer tussen het dak en de panelen kunnen zitten.